תרגול מדיטטיבי והתנהגות נכונה

מתוך ריאיון שנתן פרופ' רופרט גתין (ראש המרכז ללימודי בודהיזם באוניברסיטת בריסטול) לעיתון "הארץ" (http://tinyurl.com/mpwdtaf):

"…אימון של מדיטציה אמור להוביל לכך שבאופן טבעי תתחיל להרהר ולהגות בהתנהגותך ובמערכות היחסים שלך עם אנשים אחרים. למעשה, ההתנהגות האתית מתפתחת כתוצאה מהאימון המדיטטיבי. בלתי אפשרי לערוך את האימונים האלה מבלי לחשוב על האופן שבו הכעס שלך או מערכות היחסים שלך פועלים בעולם. כשאתה מתרגל מדיטציה בתוך המסגרת הזאת, בהקשר המסורתי שלה, אתה אמור להגות ולהתמודד עם הבעיות הגדולות בחיים – הסבל שלך ושל אחרים. מדיטציה היא לא רק כלי להתמודד עם סטרס."

הערה: אני לגמרי לא בטוח שתרגול מדיטטיבי *בהכרח* מוביל להתנהגות אתית (יש יותר מדי דוגמאות לכך שזה לא המקרה), אבל גם בעיניי ראוי וטוב שהוא יוביל לכך, וראוי וטוב לתרגל כך.

אודות עמיר פריימן

אם אין אני לי, מי לי. וכשאני לעצמי, מה אני. ואם לא עכשיו, אימתי.
פוסט זה פורסם בקטגוריה חינוך ורוח, עם התגים . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

2 תגובות על תרגול מדיטטיבי והתנהגות נכונה

  1. קרן ארבל הגיב:

    הי עמיר,
    אני חושבת שבהקשר הבודהיסטי, התרגול המדיטטיבי נמצא בתוך הקשר רחב יותר מהורדת סטרס (האדפטציה החילונית מודרנית שניתקה אלמנט מסוים בתרגול המדיטטיבי הבודהיסטי – תרגול תשומת לב – מההקשר הרחב יותר בו הוא נמצא בדרך הבודהיסטית). כלומר, אפשר לקחת את הפרקטיקה המדיטטיבית מבלי להתייחס לאלמנטים אחרים של הדרך, ואז זו באמת שאלה מעניינת האם התרגול המדיטטיבי יוביל באופן טבעי להתנהגות אתית. שוב, זה תלוי איך מבינים את התרגול עצמו.
    בתוך ההקשר הבודהיסטי, שזה מה שנראה לי שרופרט גתין התייחס אליו, סילה – פיתוח של רגישות והתנהלות אתית, היא חלק אינטגרלי מהתרגול המדיטטיבי, ויותר מכך, התרגול המדיטטיבי עצמו אינו רק "התבוננות לא שיפוטית על מה שמתרחש" (שזה חלק ראשוני שמאפשר לנו להיות במגע עם המציאות באופן כנה ומקבל) אלא מתבונן עם עין מבחינה (discernment): האם מה שעולה עכשיו בתודעתי מיטיב או מזיק?
    הקטגוריה הבודהיסטית של מיטיב (kusala) ומזיק (akusala) זו קטגוריה אתית: מה מיטיב להפחתת והפסקת הסבל אצלי ואצל אחרים, ומה לא מיטיב להפסקת הסבל אצלי ואצל אחרים. כשהתרגול המדיטטיבי מתרחש בתוך הקונטקסט הזה, נראה שהוא מוביל באופן טבעי ל"הרהר ולהגות בהתנהגותך ובמערכות היחסים שלך עם אנשים אחרים".
    והנה ציטוט יפה מתוך הטקסטים הבודהיסטיים המוקדמים:
    "כשם שיד מתנקה באמצעות היד [השנייה] ורגל באמצעות הרגל [השנייה], כך גם החכמה מזוככת באמצעות הסילה והסילה מזוככת באמצעות החכמה. היכן שיש סילה יש חכמה, היכן שיש חכמה יש סילה. זה שיש לו סילה, יש לו חכמה, זה שיש לו חכמה יש לו סילה. הסילה והחכמה יחד ידועות כשיאו של העולם."

    על האלמנט האתי בדרך הבודהיסטי כתבתי כאן:
    http://kerenarbel.com/2013/08/sila

  2. רחל בת לבן הגיב:

    מחפשת חומר לדוקטורט על בודהיזם וחז"ל

    תזה על הנושא
    סיוע משמעותי, הנחיה וליווי אישי
    בהכנת דוקטורט | תזה | סמינירון
    המושיע האקדמי (c)
    ld1.hamoshia.com
    ok1950@walla.com

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s